Omstartslån - för dig som vill få en nystart på din ekonomi

Ibland önskar man att det fanns en enkel lösning som gjorde tillvaron smidigare. I vissa fall är detta svårt att greppa, medan det i andra situationer känns betydligt mer tillgängligt. För många svenskar med banklån, krediter och andra skulder som ska betalas varje månad kan det därför kännas tungt. Utöver själva amorteringarna tillkommer dessutom avgifter och räntor, vilket snabbt får månadskostnaden att skjuta i höjden.

Det kan givetvis kännas som ett tungt ok att bära när ens ekonomiska situation inte matchar den bild man har av hur man vill att det ska vara. Då kan det kännas hoppfullt att veta att man kan få lättnad i sin situation och att detta sker genom att ta ett nytt storlån. Det kan låta motsägelsefullt, att man löser en situation med många dyra lån och krediter genom att ta ännu ett lån. Men det är faktiskt så det är. Genom att ta ett omstartslån kan man få lägre månadskostnader, samtidigt som man får en bättre överblick över sin ekonomi.

Kr
Månadskostnad 0 kr*
Vi är i samarbete med:
Axo Finans

Vad är ett omstartslån?


Ett omstartslån är ett lån man tar för att kunna samla lån som man har idag under ett och samma tak. Genom att lösa de lån man har idag så hamnar man i ett bättre läge sett ur många vinklar.

Man tar alltså sitt nya omstartslån för att betala tillbaka de låneinstitut och banker som man idag har ån hos. Detta leder till att man får lägre månadskostnader. Anledningen till detta är att varje lån man har kostar. Dels så handlar det om avgifter i form av aviavgifter, fakturaavgifter, månadsavgifter och så vidare, men även i form av ränta som ska betalas utöver själva avbetalningen. Så är det oavsett typ av lån.

Sammanlagd kostnad

De avgifter och räntor varje lån förknippas skapar med andra ord en stor sammanlagd kostnad varje månad som måste betalas. Men genom att samla de olika lånen man har i dagsläget så kan man minska dessa kostnader.

Detta sker genom att man istället för ett antal olika lån har ett gemensamt lån, med en uppsättning avgifter och en samlad ränta. Det är viktigt att komma ihåg att den samlade skulden kommer vara den samma, men att alla kringkostnader minskar.

Vad är fördelarna med omstartslån?

Det finns många fördelar med omstartslån, men samtidigt är det viktigt att belysa de eventuella nackdelar som kan finnas.

Fördelarna

Det finns flera fördelar med omstartslån. Dels så samlar man sina lån och krediter hos en långivare. Detta gör att man får en bättre överblick över sin privatekonomi och de lån och andra typer av skulder som man har. Att bara ha en typ av lån, istället för fler olika varianter, innebär att man inte behöver hålla koll på flera olika villkor.

Att lösa dyra lån och ersätta dem med ett gemensamt lån innebär även att man samlar alla månadsavgifter och andra former av avgifter hos en långivare. Istället för att ha, exempelvis, fem olika månadsavgifter så har man nu bara en.

När det kommer till räntan tänker man dock annorlunda än när det gäller avgifterna. Här plussas inte räntorna på, på samma sätt som avgifterna gör. I stället är den stora fördelen när du har alla lån hos en bank eller ett låneinstitut att den samlade summan blir större. Man är mer benägen som långivare att ge en lägre ränta om lånet är större, än m det är mindre. Detta är dock något man måste kolla med den långivare man ansöker om omstartslån hos när man vill samla sina lån.

På det stora hela så är det just de minskade kringkostnaderna som är den stora fördelen, samt att man får en överblick som annars är svår att uppnå. Med de minskade kringkostnaderna kan man betala av en större summa på själva lånet, men ändå betala en mindre totalsumma varje månad än man gör idag.

Nackdelarna

Precis som med det mesta annat så finns det med omstartslån även vissa nackdelar. En av de tydligaste är att med en eventuellt lägre ränta så är de avdrag du kan göra i deklarationen för detta mindre. När Skatteverket skickar ut sina deklarationer har de först samlat ihop information från banker och kreditinstitut.

Där får de reda på hur mycket du har betalt i ränta på olika lån under årets som gått. Denna räntan kan användas som grund för vissa avdrag. En hög ränta, innebär högre avdrag.

Dock vägs detta upp av att en låg ränta innebär att man sparar in eventuella pengar man skulle få tillbaka på skatten. En annan situation där nackdelar kan identifieras är om man har många lån men att de olika lånen har en kort löptid, alltså att de snart har löpt ut.

Lån med kort löptid kan betalas av snabbt och att ta ett nytt lån för att betala av dessa skulle kunna innebära att man förlänger den samlade löptid man har på lånen. Man bör se till sin personliga lånesituation och väga in denna då man fattar beslut om nya lån eller ej. Den löptid de olika lånen har är alltså viktigt.

Ett låns löptid räknas från det att det tecknats till det att det ska vara återbetalt. Löptid kan också vara den tid som är kvar tills det är återbetalt. Det är av stor vikt att hålla reda på dess löptid.

Vem kan få ett omstartslån?

Att ta ett omstartslån skiljer sig inte från att ta andra lån i det att de erbjuds till alla som känner att de är i behov av dem. Men som vi var inne på innan så bör man identifiera hur ens egen situation ser ut innan man fattar ett beslut om att ansöka om omstartslån. Dels så bör man titta på om de lån man har skulle gynnas av omstartslånet. I stycket nedan reder vi ut vad man bör titta på när man funderar kring omstartslånet och om man ska ansöka om det.

Checklista för omstartslån

För att veta om man är i en situation där man skulle tjäna på ett omstartslån så bör man utvärdera sin situation. Titta på de olika delarna i checklistan nedan och se vad just du kommer fram till i din unika situation. Alla människors förutsättningar skiljer sig åt och det är viktigt att komma ihåg.

Antalet lån, krediter och skulder

Manage cookie preferences | Reset cookie consent